Voorbeelden


Energieneutrale woning, traditioneel in combinatie met innovatief. Op het eerste gezicht een heel traditionele woning maar achter de voorgevel wordt het al snel een heel eigentijds verhaal. De woning heeft een eigenzinnige indeling, wordt energieneutraal en kent veel ingebouwde flexibiliteit. De gevels worden gebouwd met na-isolatie en de installatie is eenvoudig (geen gas en toch geen warmtepomp).

Restaurant De Keizer. Een bestaand restaurant is ingrijpend verbouwd en heeft zowel binnen als buiten een totaal nieuwe uitstraling gekregen. Aunthentieke elementen zijn gecombineerd met moderne en is er is veel aandacht besteed aan het comfort voor de bezoeker. Geslaagde samenwerking met een binnenhuisarchitect (Bram Dings).
Hoeve Boordven: wonen, bed&boterham, dagrecreatie (Eersel). Verbouwing bestaande boerderij met aandacht voor biobased bouwen. Uitgangspunt is een houten skelet, wand van stro en leem en een dak met riet. Zonnecollectoren voor warmwater, zonnepanelen voor ca. 9000 kWh elektriciteit.

Recreatiegebouw in Neerkant. Een voormalige kippenstal is omgebouwd tot een recreatiegebouw voor individuelen (B&B) en groepen. Om het gebouw is een kleine camping gesitueerd.

          


Woonhuis in Hulsel (N.Br). Het zonnedak levert voldoende energie om het huis te verwarmen, te koelen en te ventileren. Welstand heeft het plan goedgekeurd. Bij de technische uitwerking is houtskeletbouw het uitgangspunt.
Het energieverbruik per jaar is geraamd op: verwarming 1890 kWh; warmwater 2420 kWh; passieve koeling 260 kWh; balansventilatie met wtw 630 kWh; totaal 5200 kWh. De pv-panelen wekken per jaar 6000 kWh op.


De houtskeletwoning stond er in 2 dagen.


Gevels wind en regen dicht voor de winterHet achterdak ligt klaar voor de zonnepanelen.
De woningschil is onderzocht met een warmtecamera; voor de aannemer leverde dat nog een paar verbeterpunten op.

zonnepanelen zijn geplaatst; mooi strak dak


Nieuwe groepsaccommodatie voor D'n Hazelaar in Eersel met veel hout, licht en zonneboiler.Woonhuis in Asten (N.Br) met veel daglicht, goed geisoleerd, met wamtepomp, gebalanceerde ventilatie met wtw en een zonneboiler. De buitengevel is voor een groot deel houtskeletbouw met gevelbetimmering. De ligging tegen een bosrand komt daardoor mooi tot zijn recht. De trap is een belangrijk onderdeel van het huis geworden.

Concept voor een energieneutrale woning die zowel vrijstaand als geschakeld kan worden gebouwd.

"Notaris" woning in Netersel: traditioneel ontwerp, moderne uitwerking. Wordt uitgevoerd met een warmtepomp, een grote boiler met gelaagde opslag van warmwater, hoge isolatie, gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning, een zonneboiler die ook wordt ingezet voor de ruimteverwarming en 30m2 zonnepanelen. De woning heeft een EPC van 0,33.


Woonhuis in Eersel. Berekende EPC van 0,24. Hoge isolatiewaarde (o.a. 180mm cellulose), veel daglicht (tot in de kelder) en passieve zonne-energie, slapen in souterrain, zonneboiler, warmtepomp, ventilatie met wtw, 14 pv-panelen, infiltratie regenwater, vegetatiedak, baksteen zonder cement of lijm, hout voor constructie, gevelbekleding en afwerking. Daarnaast speciale wandafwerking met leem, Italiaanse kalkpleisters en tadelakt (o.a. badkamer).

      

   

              

      

     

       

      


Ontwerp voor een duurzaam, praktisch energieneutrale woning in het buitengebied bij Vierakker (Gelderland).
Met een zonnedak, passieve zonne-energie, warmteterugwinning, en lucht-water warmtepomp. Het ontwerp is gebaseerd op houtskeletbouw met een zeer hoge isolatie (o.a. 3-laags glas). Door volledige prefabricage kan de woning zeer betaalbaar worden gerealiseerd. Voor de vormgeving is inspiratie geput uit traditionele landschuren. De Welstandscommissie kon de opzet met een breedfront niet waarderen en liet het ontwerp sneuvelen.


Schetsplan voor nieuwe woning in Waterrijk, Meerhoven, Eindhoven: zeer energiezuinig en maximaal gebruik van de zon als duurzame energie. Centraal punt van het energieconcept is de "Oskar" een zeer intelligent opslagvat voor warmwater. Daarop worden een zonnecollector met een hoogrendement (heatpipes) en een warmtepomp op lucht aangesloten. Daarnaast veel aandacht voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. De koeling wordt verzorgd door het ventilatiesysteem dat wordt aangesloten op een grondbuis, nachtventilatie en de warmtepomp. Geen gas nodig; pv-panelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.


Schetsplan en foto's van nieuw woonhuis in Maarheeze met hoge ventilatiewaarden, ventilatie met warmteterugwinning, douche wtw, warmtepomp, openheid naar de zon met voldoende zonwering.

    

     


Traditioneel woonhuis in Eersel met volledig woonprogramma op de begane grond. Extra aandacht voor de isolatie en uitgevoerd met een systeem voor gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning.

      


Uitbreiding en verbouwing sanitairgebouw op camping. Vegetatiedak, veel daglicht en toch koel, gebruik van hout, warmtepomp zorgt voor warm water.

         


Sanitairgebouw op een camping met dakvlak van zonnepanelen voor warmwater en verwarming. Veel daglicht, openheid, speelse vormen en gebruik van hout zorgen voor ontspannen sfeer.

                      

Een bestaand woonhuis kreeg een flinke uitbreiding. Bestaand en nieuw hebben ieder een eigen karakter maar vormen toch samen een geheel. Toepassing: zonneboiler, epdm-folie in bakgoten.
    ARCHITECTENBUREAU
profiel
voorbeelden
duurzame woningconcepten

ADVIESBUREAU

AD VAN DE VEN

CONTACT

LINKS